Decizie definitivă pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Omul de afaceri, condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani și delapidare

Decizie definitivă pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Omul de afaceri, condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani și delapidare
Publicat: 26/04/2018, 14:44
Actualizat: 25/03/2019, 22:16

Judecătorii Curții de Apel București au contopit toate pedepsele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, dispunând pentru acesta o pedeapsă de 10 ani de închisoare cu executare în dosarul patrimoniului Asociației Salariaților din SNP Petrom SA. Pentru Liviu Luca, judecătorii au pronunțat pedeapsa de 10 ani de închisoare cu executare.

Acesta este cel de-al cincilea dosar în care omul de afaceri este condamnat.

În primă instanță, Tribunalul București i-a condamnat, în decembrie 2016, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu și pe Liviu Luca la 10 ani și două luni de închisoare cu executare, și respectiv 10 ani de închisoare cu executare.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) arătau, la data trimiterii rechizitoriului în instanță, că în perioada 2005 – 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan au constituit un grup infracțional organizat ce a avut drept scop inițial obținerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.

Fondurile au fost folosite în dauna Asociației Salariaților din SNP Petrom SA și implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vîntu și ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), acțiunile Asociației Salariaților diminuându-se de la 50 la 25 la sută, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Planul infracțional al grupării s-a derulat în mai multe etape. În prima etapă, Liviu Luca, Elena Petrovici, Nicolae Tănăsescu, Gheorghe Șupeală și Ioan Bohâlțeanu, în calitate de membri ai Comitetului Director al Asociației Salariaților din S.N.P. Petrom SA – Petrom, organ decizional, conform statului, care deținea 50 la sută din capitalul social al SC PSV Company SA, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acțiuni.

„În cea de a doua etapă, s-a urmărit, pe de o parte, neexercitarea dreptului de preemțiune de a subscrie acțiuni de către Asociația Salariaților din S.N.P. Petrom SA, iar pe de altă parte, crearea unui flux de lichidități pentru SC PSV Company SA, prin creditarea acestei societăți, prin patru contracte de împrumut asigurându-se un plus în activul societății PSV Company SA în cuantum de 90 milioane de lei”, au precizat procurorii DIICOT.

Totodată, în această etapă s-a urmărit ca organele de conducere ale SC PSV Company SA și ulterior acționariatul să încuviințeze participarea unui offshore controlat de Ovidiu Sorin Vîntu, ajutat de Octavian Țurcan – Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd – la majorarea de capital social.

„În cea de-a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociația Salariaților din S.N.P. Petrom SA – Petrom le împrumutase SC PSV Company SA au fost transferate către Comac Ltd – Cipru și Stonecom Ltd – Cipru, prin achiziția mai multor pachete de părți sociale sau acțiuni la mai multe societăți comerciale deținute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătură cu activitatea de bază a societății, la prețuri supraevaluate”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

În etapa a patra, sumele încasate de Comac Ltd. și Stonecom Ltd. au fost transferate imediat către Elbahold Limited – Cipru, care a subscris toate acțiunile rămase, reprezentând aproximativ 50 la sută din capitalul social al fostei societăți Petromservice, potrivit DIICOT.

„Având în vedere că înființarea Asociației Salariaților din SNP „Petrom” SA s-a realizat în scopul prevăzut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, iar prin Actul constitutiv Asociația Salariaților din SNP Petrom SA avea ca scop principal «dobândirea și distribuirea de acțiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum și ale societăților comerciale la care SNP Petrom SA este acționar, în numele și pentru salariații și pentru membrii CA ai SNP Petrom SA», prin punerea în aplicare a planului infracțional, inculpații au prejudiciat patrimoniul Asociației și implicit a membrilor săi (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 de lei”, au mai arătat procurorii DIICOT.

Prejudiciul a fost format din diminuarea valorii contabile a pachetului de acțiuni deținut de Asociația Salariaților din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company SA. La acest lucru s-a adăugat acordarea de împrumuturi față de PSV, urmată de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social, au precizat procurorii. Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o scădere a valorii contabile a pachetului de acțiuni deținute de AS SNP cu peste 41 de milioane de lei.

Patrimoniul Asociației Salariaților din SNP „Petrom” SA și, implicit, a membrilor săi (74.475 de persoane) a mai fost prejudiciat și cu suma de 12.808.332 de euro. Anchetatorii spun că Liviu Luca și-a însușit, odată cu preluarea controlului Elbahold Ltd la data de 11 septembrie 2006, această sumă, care provenea din folosirea și traficarea a 90 de milioane de lei, din fondurile Asociației, obținută de SC PSV Company SA, din patru contracte de împrumut.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Silviu Prigoană, conștient că nu va mai trăi mult. Ce i-a agravat starea de sănătate
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Rezultatul autopsiei dezvăluie cauza reală a morții fiicei lui Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Test de cultură generală. Ce este Australia: insulă sau continent?