Decizie definitivă pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Omul de afaceri, condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani și delapidare

Decizie definitivă pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Omul de afaceri, condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani și delapidare
Publicat: 26/04/2018, 14:44
Actualizat: 25/03/2019, 22:16

Judecătorii Curții de Apel București au contopit toate pedepsele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, dispunând pentru acesta o pedeapsă de 10 ani de închisoare cu executare în dosarul patrimoniului Asociației Salariaților din SNP Petrom SA. Pentru Liviu Luca, judecătorii au pronunțat pedeapsa de 10 ani de închisoare cu executare.

Acesta este cel de-al cincilea dosar în care omul de afaceri este condamnat.

În primă instanță, Tribunalul București i-a condamnat, în decembrie 2016, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu și pe Liviu Luca la 10 ani și două luni de închisoare cu executare, și respectiv 10 ani de închisoare cu executare.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) arătau, la data trimiterii rechizitoriului în instanță, că în perioada 2005 – 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan au constituit un grup infracțional organizat ce a avut drept scop inițial obținerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.

Fondurile au fost folosite în dauna Asociației Salariaților din SNP Petrom SA și implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vîntu și ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), acțiunile Asociației Salariaților diminuându-se de la 50 la 25 la sută, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Planul infracțional al grupării s-a derulat în mai multe etape. În prima etapă, Liviu Luca, Elena Petrovici, Nicolae Tănăsescu, Gheorghe Șupeală și Ioan Bohâlțeanu, în calitate de membri ai Comitetului Director al Asociației Salariaților din S.N.P. Petrom SA – Petrom, organ decizional, conform statului, care deținea 50 la sută din capitalul social al SC PSV Company SA, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acțiuni.

„În cea de a doua etapă, s-a urmărit, pe de o parte, neexercitarea dreptului de preemțiune de a subscrie acțiuni de către Asociația Salariaților din S.N.P. Petrom SA, iar pe de altă parte, crearea unui flux de lichidități pentru SC PSV Company SA, prin creditarea acestei societăți, prin patru contracte de împrumut asigurându-se un plus în activul societății PSV Company SA în cuantum de 90 milioane de lei”, au precizat procurorii DIICOT.

Totodată, în această etapă s-a urmărit ca organele de conducere ale SC PSV Company SA și ulterior acționariatul să încuviințeze participarea unui offshore controlat de Ovidiu Sorin Vîntu, ajutat de Octavian Țurcan – Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd – la majorarea de capital social.

„În cea de-a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociația Salariaților din S.N.P. Petrom SA – Petrom le împrumutase SC PSV Company SA au fost transferate către Comac Ltd – Cipru și Stonecom Ltd – Cipru, prin achiziția mai multor pachete de părți sociale sau acțiuni la mai multe societăți comerciale deținute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătură cu activitatea de bază a societății, la prețuri supraevaluate”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

În etapa a patra, sumele încasate de Comac Ltd. și Stonecom Ltd. au fost transferate imediat către Elbahold Limited – Cipru, care a subscris toate acțiunile rămase, reprezentând aproximativ 50 la sută din capitalul social al fostei societăți Petromservice, potrivit DIICOT.

„Având în vedere că înființarea Asociației Salariaților din SNP „Petrom” SA s-a realizat în scopul prevăzut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, iar prin Actul constitutiv Asociația Salariaților din SNP Petrom SA avea ca scop principal «dobândirea și distribuirea de acțiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum și ale societăților comerciale la care SNP Petrom SA este acționar, în numele și pentru salariații și pentru membrii CA ai SNP Petrom SA», prin punerea în aplicare a planului infracțional, inculpații au prejudiciat patrimoniul Asociației și implicit a membrilor săi (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 de lei”, au mai arătat procurorii DIICOT.

Prejudiciul a fost format din diminuarea valorii contabile a pachetului de acțiuni deținut de Asociația Salariaților din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company SA. La acest lucru s-a adăugat acordarea de împrumuturi față de PSV, urmată de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social, au precizat procurorii. Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o scădere a valorii contabile a pachetului de acțiuni deținute de AS SNP cu peste 41 de milioane de lei.

Patrimoniul Asociației Salariaților din SNP „Petrom” SA și, implicit, a membrilor săi (74.475 de persoane) a mai fost prejudiciat și cu suma de 12.808.332 de euro. Anchetatorii spun că Liviu Luca și-a însușit, odată cu preluarea controlului Elbahold Ltd la data de 11 septembrie 2006, această sumă, care provenea din folosirea și traficarea a 90 de milioane de lei, din fondurile Asociației, obținută de SC PSV Company SA, din patru contracte de împrumut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?